Cultuurfonds Onderscheiding uitgereikt aan bijzondere cultuur- en natuurvrijwilligers

Het Cultuurfonds heeft onlangs de Cultuurfonds Onderscheiding toegekend aan Rose Mary Allen, Franke Remerie, Patricia Tjiook-Liem, Gert-Jan en Carla Kramer-Lems en de Engelen van Amerongen, voor hun belangrijke, vrijwillige bijdrage aan cultuur en natuur met kennis, tijd of financiële steun. De uitreiking aan deze vijf laureaten was op Kasteel Amerongen, door de commissarissen van de Koning en de gevolmachtigde minister van Curaçao.
 
 
75e uitreiking
Het is dit jaar de vijfenzeventigste keer dat het Cultuurfonds bijzondere vrijwilligers voor cultuur en natuur een onderscheiding geeft, inmiddels aan meer dan 300 mensen. Cathelijne Broers: ‘En dat blijven we ook doen. Cultuur en natuur zijn dé verbindende waarden in onze samenleving. En dat is geen bijzaak, maar een hoofdzaak voor ons allemaal. Deze bijzondere vrijwilligers laten zien hoe passie en energie leiden tot prachtige resultaten. Daarom laten we graag zien wat ze doen en dat inspireert vast weer anderen.’
 
De Cultuurfonds Onderscheiding is de opvolger van de Zilveren Anjer, die sinds 1950 door het Cultuurfonds is toegekend aan bijzondere vrijwilligers voor cultuur en natuur in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.
 
 
Gouden netwerk
Cathelijne Broers – directeur van het Cultuurfonds: ‘Met de Cultuurfonds Onderscheiding zetten we ook dit jaar de spotlights op fantastische mensen die zich jarenlang belangeloos inzetten voor cultuur of natuur. Zij zijn echt onmisbaar voor het levendig en toegankelijk maken en houden van cultuur en natuur.
Vrijwilligers zijn actief in musea, theaters, bij muziekverenigingen, koren, onderhouden erfgoed en monumentale tuinen. Ze organiseren, onderzoeken, regelen, máken, géven. Vaak onzichtbaar achter de schermen, maar met een heel zichtbaar en voelbaar resultaat ervóór. En de mensen die onze onderscheiding krijgen, springen er bovenuit. Zij zijn echt het ‘gouden draadje’ dat het netwerk verbindt.’
 
 
75e uitreiking
Het is dit jaar de vijfenzeventigste keer dat het Cultuurfonds bijzondere vrijwilligers voor cultuur en natuur een onderscheiding geeft, inmiddels aan meer dan 300 mensen. Cathelijne Broers: ‘En dat blijven we ook doen. Cultuur en natuur zijn dé verbindende waarden in onze samenleving. En dat is geen bijzaak, maar een hoofdzaak voor ons allemaal. Deze bijzondere vrijwilligers laten zien hoe passie en energie leiden tot prachtige resultaten. Daarom laten we graag zien wat ze doen en dat inspireert vast weer anderen.’
 
 
De Cultuurfonds Onderscheiding 2024 voor:
Rose Mary Allen – cultureel erfgoed en geschiedenis van Curaçao
Met intensief en uniek onderzoek, door vele gesprekken met voorouders, heeft Rose Mary Allen de verhalen uit de overlevering van Curaçao – over het slavernijverleden, de afkomst van families, tradities en gewoonten – kunnen behouden en vastgelegd.  Dit is van onschatbare waarde voor het Afro-Curaçaos erfgoed en dient als een waardevolle bron van huidige generaties.  
 
Franke Remerie – natuurbehoud en biodiversiteit
Franke Remerie is de initiatiefnemer van Land van Ons, een burgercoöperatie die landbouwgrond opkoopt dat daarna wordt verpacht aan boeren die met oog voor biodiversiteit het land bewerken. Inmiddels zijn er 28.000 deelnemers die samen ruim 300 hectare boerenland hebben opgekocht. Op dat land wordt gewerkt aan natuurherstel én kunnen boeren rendabel werken. Ecologen, ingenieurs, biologen en klimaatexperts – allemaal vrijwilligers – ondersteunen de boeren aan wie de percelen verpacht worden in hun transitie naar natuurinclusief boeren.
 
Patricia Tjiook-Liem –  cultureel erfgoed van Chinese Indonesiërs in Nederland
Patricia Tjiook-Liem richtte in 2011 het Chinese Indonesian Heritage Center op, van onschatbare waarde voor het vastleggen en naar voren brengen van de geschiedenis en de cultuur van de Chinezen uit Indonesië. Met haar vele projecten, onderzoek, lezingen en boeken brengt Patricia Tjiook-Liem de geschiedenis van een vergeten gemeenschap tot leven en legt deze voor altijd vast.
 
Gert-Jan en Carla Kramer–Lems – muziek, beeldende kunst, erfgoed, theater
Gert-Jan en Carla Kramer-Lems zetten zich met hun Stichting Kramer-Lems in voor een sterker cultuurklimaat in Nederland, door hun jarenlange en grote financiële bijdrage aan talloze culturele projecten en makers en aan vele culturele instellingen, waaronder het Rijkmuseum, Artis, de Pieterskerk, Nationale Opera & Ballet,
De Nieuwe Kerk Amsterdam, het Concertgebouw en Concertgebouw orkest, Amsterdam Sinfonietta en vele individuele solisten.
 
Engelen van Amerongen –  erfgoed: behoud van historisch textiel
Dankzij de Engelen van Amerongen krijgen versleten stoelen, verschoten gordijnen en verweerde wandtapijten een nieuw leven op Kasteel Amerongen. Al meer dan veertig jaar komen de borduursters elke dinsdag met meer dan twintig paar kundige handen samen op het kasteel, om daar vele uren te werken. Met precisie, kennis, vakvrouwschap, liefde, plezier en vooral heel veel ‘engelengeduld’ wordt uniek textiel geconserveerd.
 
 
Onderscheiding met een gouden draadje uitgereikt op Kasteel Amerongen
De uitreiking van de Cultuurfonds Onderscheiding is elk jaar op een andere plek in Nederland. Dit jaar is dat Kasteel Amerongen, op maandag 3 juni. De Cultuurfonds Onderscheiding wordt aan de laureaten van 2024 uitgereikt door de commissaris van de Koning en de gevolmachtigde minister van Curaçao.
 
De Cultuurfonds Onderscheiding is een ontwerp van edelsmid Aletta Teunen en verbeeldt de samenhang en verbinding tussen mensen door cultuur en natuur en het ‘gouden draadje’ dat de vrijwilligers hierin zijn.
 
 
Over de Cultuurfonds Onderscheiding
De Cultuurfonds Onderscheiding is de opvolger van de Zilveren Anjer die sinds 1950 wordt toegekend op voordracht en elk jaar wordt uitgereikt aan drie tot vijf laureaten.
Vanaf eind vorig jaar heeft het Cultuurfonds een andere naam, die de eerder ontwikkelde nieuwe merkidentiteit weerspiegelt, de nieuwe naam van de vrijwilligersonderscheiding sluit hier op aan. 
 
Iedereen kan iemand voordragen voor de Cultuurfonds Onderscheiding. Vanaf half juni kunnen nieuwe voordrachten worden gedaan voor 2025. 
 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK