Haarlemse Orgelfestival 70 jaar jong!

Vier het mee van 19-24 juli: een week vol intieme, uitbundige, betoverende en spannende concerten met de spectaculaire Haarlemse orgels in de hoofdrol.

 

Zeventig jaar na de eerste editie laat het Internationaal Orgelfestival Haarlem weer van zich spreken. Van maandag 19 tot en met zaterdag 24 juli staan de orgels én de carillons van Haarlem vol in het licht tijdens concerten, beiaardbespelingen en het Internationaal Improvisatieconcours. Geniet van onze mooie stad Haarlem, geniet van de prachtige Haarlemse orgelrijkdom, en laat je verrassen door bekende en onbekende orgelklanken, improvisaties en spannende voorstellingen waarbij alle grenzen verdwijnen.

Op 19 juli start het festival met een concert in de Haarlemse Nieuwe Kerk. Het Brusselse topensemble Het Collectief en meester-harmoniumspeler Dirk Luijmes spelen een intiem programma met sfeervolle 19e– en 20e-eeuwse kamermuziek.

 

Visueel schouwspel

Wat is bijzonderder dan een donkere kerk, met betoverende klanken en een spectaculair kleurenspel? Beleef het mee bij de voorstelling ‘Dromen als Messiaen’, waarbij het imposante Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk verandert in een betoverend kleurrijk schouwspel. Ontdek op 22 juli wat de kunstschilder én synestheet Charles Blanc-Gatti zag toen hij Messiaens orgelmuziek hoorde. Video en sound artist Marcel Wierckx en de Haarlemse organiste Gerrie Meijers bezorgen je een onvergetelijke avond. Het concert begint bij zonsondergang!

 

Veelzijdig programma

Er zijn natuurlijk ook traditionele concerten, maar steeds met een ‘sprankeltje’ die de veelzijdigheid het orgel laat zien. Bijvoorbeeld een cellosuite van Bach, maar dan bewerkt voor orgel, en de door de legendarische Buxtehude geïnspireerde Toccata van organist en componist Bernard Foccroulle, waarin het Bavo-orgel bijna in beweging komt. Of een estafette-improvisatie door twee geweldige organisten die elkaar tot dit jaar nog nooit hebben ontmoet! Kortom, een verrassend veelzijdig programma om kennis te maken met het orgel, de ‘koningin van de muziekinstrumenten’.

 

Improvisatiewedstrijd

Het spannendste programmaonderdeel: acht aan elkaar gewaagde topimprovisatoren uit de hele wereld nemen het tegen elkaar op tijdens het Internationale Improvisatieconcours – waar het 70 jaar geleden allemaal mee begon! Twee voorrondes en een zinderende finale op verschillende Haarlemse orgels met vele verrassingen, zoals een optreden van topsaxofonist Ties Mellema. Niet alleen een internationale jury, maar ook het publiek mag een winnaar aanwijzen. Een prijs staat gelijk aan een internationale carrière, dus… 21, 23 en 24 juli staat er veel op het spel!

 

Kijk voor het volledige programma en kaarten op orgelfestivalhaarlem.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK