AFSCHEID ANN DEMEESTER FRANS HALS MUSEUM MET ONLINE TALKSHOW

Het Frans Hals Museum presenteert op 27 januari ANNEX, een multidisciplinaire, online talkshow over de veelzijdige rol van het kunstmuseum ter ere van Ann Demeesters afscheid als directeur van het Frans Hals Museum. Hiervoor wordt een programma opgesteld waarin een breed scala aan mensen het podium krijgt, van politici, vloggers en kunstenaars tot museumexperts, opiniemakers en betrokken Haarlemmers. Om een divers beeld te scheppen wil het Frans Hals Museum niet alleen mensen uit de museumwereld hun visie laten delen op de rol die een kunstmuseum kan spelen in een stad als Haarlem, maar ook Haarlemmers zelf. Daarom roept het Frans Hals Museum alle Haarlemmers op om uiterlijk 10 januari hun ideeën in te zenden. Van wilde fantasieën tot kritische analyses, van onmogelijke wensdromen tot realistische voorstellen, de meest originele ideeën krijgen een plek in een programma doorspekt met performances en muzikale optredens.

 

VOOR EN MET HAARLEMMERS
Het Frans Hals Museum is hét kunstmuseum van de stad Haarlem. Tijdens haar directeurschap heeft Ann Demeester zich actief ingezet voor een hechtere band tussen het museum en de stad, bijvoorbeeld door meerjarige participatieprojecten zoals Gezichten van Noord-Holland waarin het Frans Hals Museum krachten bundelt met het Amsterdam Museum om met gemeenschappen die normaliter niet goed vertegenwoordigd zijn in musea, nieuwe groepsportretten te maken geïnspireerd op de beroemde portretten uit Noord-Hollandse collecties. Daarom nodigt ze voor haar afscheid ook Haarlemmers uit om hun visie op de rol van een kunstmuseum te delen. Ann Demeester: ”We willen in het Frans Hals Museum mensen anders laten kijken en daardoor meer laten zien. Dat begint ermee, dat we zelf ook anders gaan kijken. Door de blik van buiten het museum naar binnen te halen en als museum buiten onze muren te treden, ontstaan verrassende ideeën en groeit de relevantie van het museum voor meer mensen. Je hoeft geen kunstexpert te zijn om mee te denken over de rol die een museum kan spelen in een stad als Haarlem. Daarom nodig ik alle Haarlemmers, jong en oud, Mug of nieuwkomer uit om te vertellen wat zij van een kunstmuseum verwachten. De meest originele inzendingen krijgen een plek in de talkshow.”.

Haarlemmers kunnen tot en met 10 januari hun idee pitchen via www.franshalsmuseum.nl/idee-annex.

 

ANNEX: TALKS, PERFORMANCES EN MUZIEK OVER HET KUNSTMUSEUM EN DE STAD
Ann Demeester neemt na acht jaar afscheid van het Frans Hals Museum om directeur te worden van Kunsthaus Zürich. Tijdens haar directeurschap maakte Demeester zich hard voor de kracht van kunst in de maatschappij en de rol die een kunstmuseum als het Frans Hals Museum hierin kan spelen. Beroemd is haar uitspraak “Kunst behoort tot de schijf van vijf”. Met haar team wijdde ze zich aan de ontwikkeling van het Frans Hals Museum tot transhistorisch museum door de kunstmatige tijdsgrenzen tussen oude en hedendaagse kunst op te heffen en kunstwerken samen te tonen rond actuele thema’s als arm/rijk, man/vrouw, import/export. Hierdoor versterkte ze de aansluiting van het museum op de huidige maatschappij. In haar zoektocht naar de rol van het kunstmuseum in een stad als Haarlem sprak ze de afgelopen jaren met mensen van allerlei achtergronden en expertises, van Mug tot nieuwe Nederlander, van cultuur tot politiek en van zorg tot onderwijs en maatschappelijke participatie. Ter ere van haar afscheid nodigt ze bevlogen sprekers en dwarse denkers uit om hun visie over het kunstmuseum in een middelgrote stad te delen.

 

De talkshow ANNEX wordt i.v.m. Coronabeperkingen 27 januari live online uitgezonden vanaf 14:00 uur vanuit poppodium Patronaat. Meer informatie over het programma is binnenkort te vinden op www.franshalsmuseum.nl/annex.

 

 

Foto: Ann Demeester in het Frans Hals Museum, © Jacqueline de Haas

 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK