In de nieuwbouwwijk Broekpolder in Heemskerk slaan meer dan 20 buurtbewoners de handen in één om de buurt te vergroenen. Vanwege het coronavirus leek dit eerst uitgesteld te worden, maar toch is afgelopen zaterdag 18 april door een groepje bewoners de eerste stap gezet.
Het is zaterdagochtend 18 april en terwijl bijna iedereen in Heemskerk binnen of in de achtertuin te vinden is, zijn er in de nieuwbouwwijk Broekpolder een aantal buurtbewoners al vroeg uit de veren. Vandaag planten ze zo’n 35 ‘slieten’, takken afkomstig van geknotte wilgen. Vanwege het coronavirus is de oorspronkelijke publiekelijke plantdag ingeperkt tot een activiteit met een bescheiden aantal bewoners om de anderhalve meter afstand te kunnen garanderen.
Aantrekkelijke buurt voor mens en dier
Dat de bewoners zelf aan de slag gaan, is ontstaan vanuit het verlangen naar de beloofde groene buurt. In de oorspronkelijke nieuwbouwtekeningen waren veel bomen opgenomen, maar vanwege de natte grond, klei en veel wind bleken niet veel bomen het vol te houden. “Het is hier zo kaal, bijna geen enkele boom staat er”, is een veelgehoorde kreet van de bewoners. “We willen meer kleur, we willen fruitbomen, bloemen en vogels!” Binnen het project GroenSpoor van gemeente Heemskerk hebben de bewoners deze wensen voor meer groen in hun wijk naar voren gebracht en concreet gemaakt. Het plan is om veel bomen te planten, een – voor mens én dier – aantrekkelijke bloemenborder te maken aan het begin van Stroomwal en een wilgenrij langs het wandelpad laan het water. Door deelname aan het project Greenspots voor Biodiversiteit kunnen de eerste wensen gerealiseerd worden om zo een heuse Greenspot te creëren. Dit keer door de veel kleinere slieten te planten, welke het beter moeten doen dan de oorspronkelijke geplante bomen.
Greenspots voor Biodiversiteit
Greenspots voor Biodiversiteit is een project van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en IVN Natuureducatie in opdracht van de samenwerkende Terreinbeherende Organisaties (TBO’s) Noord-Holland om de biodiversiteit in Noord-Holland te stimuleren. Voor 2021 zullen er minstens tien fysieke Greenspots ontstaan: plekken waar actief de lokale biodiversiteit wordt gestimuleerd en de buurt wordt betrokken. Van wilde bloementuinen en voedselbossen tot duurzame ontmoetingsplekken en groene woonwijken: samen met buurtbewoners en experts gaan de initiatiefnemers aan de slag om een plek te creëren waar de natuur wordt verrijkt. Iedereen die graag iets wil bijdragen aan de natuur, is van harte welkom om mee te helpen met het opstarten van een Greenspot of na realisatie mee te doen aan één van de activiteiten.