HERDENKING FEBRUARISTAKING 25 FEBRUARI 2022

In het affiche dat kunstenares Raquel van Haver maakte in opdracht van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 toont zij in De Dokwerker de stakers die massaal het werk neerlegden uit protest tegen de eerste razzia’s onder joodse medeburgers. Ook figureren in De Dokwerker activisten van Kick-Out Zwarte Piet en de Black Lives Matter beweging, tegen de achtergrond van de Portugees-Israëlietische synagoge. 

 

Op 25 februari 2022 vindt de herdenking van de Februaristaking plaats op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Dit jaar houdt Parool-columniste Natascha van Weezel een toespraak, alsook de voorzitter van het comité, Jaïr Stranders. Theatermaker Dionne Verwey draagt gedichten voor en zangeres Janne Schra zingt een lied. Het Comité Herdenking Februaristaking 1941 legt een krans bij De Dokwerker, evenals het gemeentebestuur van Amsterdam. Daarna volgen vertegenwoordigers van buurgemeenten en diverse organisaties, verenigingen en instellingen. De herdenking is naar verwachting openbaar toegankelijk, wel wordt anderhalve meter afstand gehouden en zijn mondkapjes bij drukte verplicht zoals het overheidsbeleid nu voorschrijft. De herdenking is ook via een livestream te volgen.
 
Op 25 februari 1941, direct na de eerste razzia’s waarbij ongeveer vierhonderd jonge joodse mannen werden opgepakt en gedeporteerd, staakten Amsterdammers massaal tegen de pogrom. Overal in de hoofdstad legden Amsterdammers het werk neer: op scheepswerven, bij gemeentelijke diensten, in metaalbedrijven, en in De Bijenkorf. De staking sloeg over naar andere steden. Na drie dagen brak de bezetter de staking met extreem geweld. Talloze stakers werden gevangengenomen en naast vele zwaargewonden vielen er negen doden. 
 
Jaarlijks ontwerpt een kunstenaar een affiche voor de herdenking. Enige eis die aan de kunstenaar wordt meegegeven is dat De Dokwerker erin terug moet komen. De schilderijen van Raquel van Haver (32), geboren in Bogota, Colombia, werden in 2018 bekroond met de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Ook vond dat jaar een solotentoonstelling van haar werk plaats in Stedelijk Museum Amsterdam. Sinds kort is Van Haver jurylid bij het tv-programma Project Rembrandt. Raquel van Haver, over de herdenking van de Februaristaking: “Ik vind het een heel belangrijk gebaar dat we jaarlijks stilstaan bij wat er toen gebeurd is.”
 
Tijdens de eerste herdenking van de Februaristaking, direct na de oorlog in 1946, deelde burgemeester Feike de Boer van Amsterdam mee dat Koningin Wilhelmina het devies ”Heldhaftig, vastberaden, barmhartig” aan Amsterdam gaf. Deze woorden, die vanaf dat moment in het wapen van Amsterdam staan, waren een beloning voor het moedige optreden van de Amsterdamse stakers tegen de Duitse bezetter. 
 
Het volledige programma is te vinden op februaristaking.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK