Keti Koti viering Phil

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de trans-Atlantische slavernij is afgeschaft. Om dit te herdenken staat PHIL Haarlem op zaterdag 1 juli a.s. in het teken van Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij. In samenwerking met KIP Republic wordt Heri Heri uitgedeeld, er is een percussie workshop voor kinderen van 8-12 jaar en de dag wordt afgesloten met een concert van de feestelijke band La Fiesta. Het gehele programma is gratis toegankelijk. Het doel van deze dag is om publiek te informeren over het slavernijverleden en te verbinden. Samen met het Frans Hals Museum wordt er een cultureel programma van 12.00 tot 23.00 uur gepresenteerd.

 

Haarlemse sterrenchefs bereiden Heri Heri
Heri Heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat op de plantage overbleef en werd gegeten door tot slaaf gemaakte voorouders. In 2020 introduceert KIP Republic ‘Free Heri Heri For All’. Een initiatief om Amsterdam te verenigen door de hele stad uit te nodigen om een Heri Heri maaltijd te eten en zo gezamenlijk de afschaffing van Slavernij op 1 juli 1863, te herdenken en te vieren. We zijn trots om als eerste Haarlemse partij aan te sluiten bij dit initiatief. De Heri Heri wordt bereid door Chef Nikita Tjon-affo en Haarlemse (sterren)chefs Menno Post (Olivijn), Mark Gratama (ML), Gijs Brands (van Beinum), Mark Dijk (Truffels Entertainment) en Tim Eleveld (Frenchie) die hier belangeloos aan meewerken. Tussen 13.00 en 15.00 uur kan iedereen een gratis portie Heri Heri ophalen, om mee te nemen of op locatie op te eten. Er worden 500 porties uitgedeeld.

 

Percussie workshop en voorlezen
De in Curaçao geboren percussionist Martin Verdonk geeft twee percussie workshops voor kinderen van 8-12 jaar. Martin behoort tot de absolute wereldtop en werkte onder andere met Donna Summer, Lionel Richi, Santana, Prince en Doe Maar. Voorafgaand aan de workshops wordt er voorgelezen uit het met een Zilveren Penseel en Bronzen Griffel bekroonde prentenboek ‘Op de rug van Bigi Kayman‘. Een uniek kinderboek over slavernij geschreven door Henna Goudzand Nahar, met prachtige illustraties van Hedy Tjin.

 

Wat: Keti Koti viering 
Waar: PHIL Haarlem, Lange Begijnestraat 11 en Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62
Wanneer: 1 juli 2023

 

Meer informatie en het complete programma op www.philhaarlem.nl/ketikoti

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK