Kickstart Cultuurfonds geeft 1,2 miljoen euro aan 34 theaters

Goed nieuws voor 34 theaters! Kickstart Cultuurfonds – een initiatief van de BankGiro Loterij en een groot aantal private fondsen – heeft bekendgemaakt ruim 1,2 miljoen euro aan 34 theaters te doneren. Onder hen zijn Stichting de Maaspoort Venlo (49.520 euro), het SCC Theater de Kattendans in Bergeijk (23.670 euro), Stichting Luxor Theater Rotterdam (84.022 euro) en Stichting Kunstencentrum Het Klooster in Woerden (18.500 euro). Theaters konden vanaf 15 juli een aanvraag indienen om hun theater coronaproof te maken om zo het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen ontvangen.
 
 
De bekendmaking in de categorie ‘theaters’ is de eerste van in totaal twaalf toekenningsrondes. Toekenningen in de categorie ‘concertzalen en poppodia’ maakt het fonds volgende week bekend. Elke week verschijnt een overzicht van de toekenningen ook op www.kickstartcultuurfonds.nl.
 
Een greep uit de theaters die een bijdrage krijgen, zijn:
 
Ruim 49.500 euro voor Stichting de Maaspoort Venlo
De Maaspoort, de schouwburg van Venlo, gaat vanaf 1 september weer open voor publiek. Om de bezoekers veilig te kunnen ontvangen en hen een positieve, zorgeloze ervaring te bieden, moet er een hoop gebeuren.
 
Leon Thommassen, directeur-bestuurder vertelt: “We zijn blij dat we onze deuren weer mogen openen. Natuurlijk willen we dat doen op een veilige manier. De aanpassingen die we gaan doorvoeren zullen bijdragen aan de veiligheid voor onze bezoekers zodat zij weer mooie herinneringen kunnen komen maken. We danken het Kickstart Cultuurfonds voor hun bijdrage hierin.”
 
Ruim 23.600 euro voor SCC Theater de Kattendans in Bergeijk (Stichting Gemeenschapswerk Bergeyk)
De huidige, telescopische tribune biedt, met inachtneming van de anderhalvemeter-regelgeving slechts plaats aan 66 bezoekers. Om de capaciteit van het theater te optimaliseren naar 100 bezoekers per voorstelling, wordt o.a. met meubilair een vervangende publieksopstelling gemaakt. Bewoners van Bergeijk zijn via de lokale media opgeroepen om tafels, stoelen en lampen te doneren.
 
Dries Floris, directeur, vertelt: “De financiële hulp ten behoeve van het coronaproof maken van het huiskamertheater van Theater De Kattendans is meer dan welkom. Met deze hulp is het mogelijk om op een veilige manier een unieke theaterbeleving aan te bieden. Dit geldt voor de bezoeker en zeker ook voor de artiest. Maar de bijdrage betekent meer. Voor mij en de medewerkers is het een enorme mentale oppepper. Een dikke stimulans, die ambitie aanjaagt te blijven doen wat we willen doen: Theatervoorstellingen presenteren. Houvast in een periode van vertwijfeling. Dankbaar.”
 
Ruim 84.000 euro voor Stichting Luxor Theater Rotterdam
Het Luxor Theater in Rotterdam gaat vanaf 15 augustus weer open voor publiek met een intieme theaterzaal voor 400 personen onder de naam ‘Club Luxor’. Dat gebeurt in het Nieuwe Luxor, dat verhoudingsgewijs veel ruimte biedt. Het toneel wordt verlengd en het publiek krijgt een plek aan tafels en stoelen. Zo wordt een intieme setting gecreëerd, waarin meerdere voorstellingen per dag kunnen worden gegeven. De toekenning van het Kickstart Cultuurfonds is hierbij van cruciaal belang.
 
Marc van Kaam, Directeur Luxor Theater Rotterdam: “Luxor Theater is heel erg blij met de donatie van het Kickstart Cultuurfonds. Met deze donatie kunnen wij Club Luxor mogelijk maken en onze gasten, en artiesten in een intieme theatersetting ontvangen. Alle medewerkers kijken er enorm naar uit om de deuren weer te openen.”
 
18.500 euro voor Stichting Kunstencentrum Het Klooster in Woerden
De zaal van Het Klooster, het Woerdense theater én centrum voor kunsteducatie, biedt normaal gesproken ruimte aan 176 personen. Rekening houdend met de anderhalvemeter-samenleving is die capaciteit teruggebracht naar slechts 45 personen. Daarom verhuist het theater tijdelijk naar het dichtbij gelegen loods van TechnoHUB. De bijdrage van Kickstart Cultuurfonds maakt dit ‘pop-up theater’ mede mogelijk.
 
“Het Klooster is enorm blij om de inwoners van Woerden veilig op 1,5 meter van theatervoorstellingen te kunnen laten genieten in de pop-up theaterlocatie in de TechnoHUB. Een unieke samenwerking waardoor we zowel meer bezoekers blij kunnen maken met het theateraanbod, maar ook de artiesten aan een groter publiek kunnen laten zien. Alleen maar win-win,” aldus Natasja Heemskerk, directeur van Het Klooster Woerden.
 
Over Kickstart Cultuurfonds
Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte – en tijdelijke – Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.
 
 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK