Nationaal Museum van Wereldculturen in April en Mei

In april en mei is er bij de vier musea van wereldculturen voldoende nieuwe exposities te zien en te beleven om je wereldbeeld te vergroten. Zodra musea opengaan debuteert de expositie What a Genderful World in het Wereldmuseum Rotterdam. In het Tropenmuseum in Amsterdam opent Cadeau, Hoezo? op 17 april met onder andere een installatie van furoshiki (Japans inpakdoek) door Musubi. In Museum Volkenkunde bezoek je met je hele gezin de verlengde en goed ontvangen expositie Een zee van eilanden – Topstukken uit Oceanië. En in het Afrika Museum geniet je onder meer van de expositie Door de lens van, een samenwerking tussen World Press Photo en het Afrika Museum.

 

Meivakantie: De musea bieden in de meivakantie bij de tentoonstellingen een programma met workshops en activiteiten voor het hele gezin. Binnen alle regels rondom corona, maar daar hebben we dan ook voldoende ruimte voor. Houd de website in de gaten voor actuele info.

 

Online activiteiten – voor alle leeftijden
Online zijn de musea open en is er van alles te zien en te doen. Op de websites lees je in wereldverhalen meer over de collecties van de vier musea en duik je met de conservatoren in het depot. Luister naar Studio Afrika, met onder meer Floortje Dessing, Willie Wartaal en Abdelkader Benali. Kom meer te weten over het culinaire erfgoed van Azteken op het YouTube-kanaal van Museum Volkenkunde en kijk op de website van het Tropenmuseum voor heerlijke wereldse recepten. Voor de kinderen zijn er wereldse doe-het-zelf-activiteiten voor thuis. Met elke maand een nieuwe activiteit; poi ballen (Maori voor bal aan touwtje) maken in april en een strik maken met kleurrijke waxprints in mei. Het Afrika Museum presenteert programmaserie Het Blauwe Uur, die zowel online als offline aangeboden wordt. Ook kan je op de website van het Tropenmuseum luisteren naar de podcast Maankracht waar thuisastronaut Marjolein van Heemstra en maanliefhebber Sahar Shirzad hun gasten bevragen met specifieke kennis over de maan. Zodra het museum open is, kan je die podcast ook luisteren liggend onder de indrukwekkende maan-installatie van Luke Jerram in het Tropenmuseum.

 

MUSEUM VOLKENKUNDE – LEIDEN
Steenstraat 1, Leiden
www.volkenkunde.nl

 

FIRST AMERICANS – Inheemse veerkracht en creativiteit
verlengd t/m 28 augustus 2022
In First Americans staan de ervaringen, veerkracht en creativiteit van de inheemse bevolking van Noord-Amerika centraal. Een mix van hedendaagse kunst, fotografie, fashion van inheemse kunstenaars en de historische museumcollectie. Waaronder kleding, wapens, keramiek, fotografie en gebruiksvoorwerpen. De aanleiding voor deze expositie is het themajaar Leiden 400, waarin de stad herdenkt dat 400 jaar eerder een groep geloofsvluchtelingen vanuit Leiden naar Noord-Amerika vertrok om er een kolonie te stichten.

AUSTRALISCHE KUNST – De collectie van het Aboriginal Art Museum 
verlengd t/m 28 augustus 2022 
In 2017 sloten de deuren van het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU) definitief. De collectie van het AAMU is naar de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen gegaan. Een selectie van die verzameling hedendaagse Aboriginal kunst is nu in Museum Volkenkunde te zien.

Schatten uit depot: INDONESISCHE BRONZEN
verlengd t/m 28 augustus 2022
Unieke expositie met meer dan 200 voorwerpen die normaal in het depot verblijven. De voorwerpen bieden een schat aan informatie over de geschiedenis van Indonesië. Niet alleen over artistieke ontwikkelingen maar ook over rituele betekenissen, materiaalgebruik, handelsrelaties, economische ontwikkelingen en het koloniale verleden. De beeldjes zijn gemaakt tussen de 8e en 15e eeuw.

 

ACTIVITEITEN
Meivakantie – Activiteiten voor het hele gezin

Elke schoolvakantie kun je bij ons terecht voor superleuke activiteiten. Museum Volkenkunde pakt uit met superleuke programma’s en activiteiten voor jong en oud. Het complete programma kun je binnenkort zien op www.volkenkunde.nl.

 

TROPENMUSEUM – AMSTERDAM
Linnaeusstraat 2, Amsterdam
www.tropenmuseum.nl

 

CADEAU, HOEZO? – kom geven beleven –  NIEUW

vanaf 17 april 2021

Cadeaus geven, dat doen we allemaal, overal ter wereld! Bij een verjaardagspartijtje, een bruiloft, begrafenis of als offer. Maar wat is het geheim van een goed cadeau?Cadeau, Hoezo?  iseen uitbundige en interactieve tentoonstelling waar je ontdektwateentrouwjurk, poppen en mango’s met elkaar gemeen hebben. In de tentoonstelling stap je in een enorme, instagrammable installatie van furoshiki (Japans inpakdoek) en krijg je nuttige tips over de geven en ontvangen wereldwijd. Er zijn veel verschillen, maar wist je dat er ook veel overeenkomsten zijn? Laat je inpakken doorCadeau, Hoezo?

DE DUISTERNIS ONTVLUCHTEN – NIEUW

vanaf 30 april 2021

De duisternis ontvluchten is een expositie van Issam Kourbaj. De in Syrië geboren kunstenaar gebruikt zijn eigen werk en de collectie van het museum om te reflecteren op de crisis in Syrië. Het indrukwekkende kunstwerk Scaling the Dark: Seeds, Sands, Moons maakte Kourbaj speciaal voor de monumentale Lichthal in het museum. De installatie van 4348 miniatuurbootjes spreidt zich diagonaal uit door de ruimte en telt het aantal dagen, weken en maanden sinds het begin van de crisis in Syrië, die inmiddels al tien jaar duurt.

HEALING POWER – Winti, sjamanisme en hekserij – NIEUW
zodra de musea open mogen t/m 6 juli 2022  
Als je niet lekker in je vel zit ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich echter tot behandelmethodes die terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. Van amuletten, klankschalen en hypnotiserende trommels tot sjamanen, heksen en voodoopriesters. Healing Power geeft inzicht in verschillende vormen van helende kracht en toont de zoektocht van de moderne mens naar balans tussen lichaam, ziel en geest. 

HEDEN VAN HET SLAVERNIJVERLEDEN
(semipermanente expositie)
In deze expositie maak je kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de Trans-Atlantische slavernij, maar honderden jaren van koloniale overheersing lieten sporen in onze maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn. Heden van het slavernijverleden: een tentoonstelling met discussieplatform die de verhalen van tot slaaf gemaakte en hun nazaten centraal stelt. 

FAMILIETENTOONSTELLING – SABI SURINAME
(semipermanente opstelling)
Kom naar Sabi Suriname en kom veel te weten over de Surinaamse band met Nederland, en hoe Suriname met de wereld is verbonden. Reis op een boot door Kusi Kondre en speel het ‘Wat is waar?-spel’ over wat je onderweg tegenkomt. Maak kennis met de Surinaamse keuken en doe boodschappen in een Surinaamse toko voor een heerlijk Surinaams gerecht. Hoe je in Sabi Suriname komt? Daarvoor moet je diep de grond in, om een geheime wereld te betreden…

 

ACTIVITEITEN 

Meivakantie – Activiteiten voor het hele gezin

1 t/m 9 mei  

In de meivakantie hebben we een feestelijk aanbod aan activiteiten voor het hele gezien. Centraal staat het Suikerfeest (Eid Al-Fitr), waarbij moslims het einde van de vastenperiode vieren. Maak bijvoorbeeld je eigen cadeaudoos of luister naar een familielezing. Voor het volledige programma kan je binnenkort terecht op www.tropenmuseum.nl.

 

WERELDMUSEUM ROTTERDAM
Willemskade 25, Rotterdam
www.wereldmuseum.nl

 

WHAT A GENDERFUL WORLD – NIEUW

wanneer het museum weer open mag t/m 6 februari 2022 

Maak kennis met genderstereotypen, zelfexpressie en empowerment wereldwijd.Op Fiji dragen politieagenten een rok. Roze is pas sinds de jaren vijftig in het Westen een meisjeskleur. En hij en zij bestaan ​​niet in de Turkse taal. Maak je eigen fotoshoot met‘typische mannelijke of vrouwelijke’ posesen ervaar het zelf. What a Genderful World dompelt je onderin het diverse spectrum van gender.

REMIX ROTTERDAM 
t/m 9 januari 2022
In Remix Rotterdam ontmoeten twee Rotterdamse musea elkaar: Museum Boijmans Van Beuningen en het Wereldmuseum. Musea die onlosmakelijk met Rotterdam verbonden zijn en gemeenschappelijke schenkers en bezoekers delen. Museum Boijmans Van Beuningen, geopend in 1849, legde zich van oudsher toe op het verzamelen en tonen van westerse objecten en kunstwerken. Het Wereldmuseum, opgericht in 1885, richtte zich met name op cultuurgoederen uit Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. 

KRUISPUNT ROTTERDAM
(semipermanente opstelling)
In de semipermanente opstelling Kruispunt Rotterdam plaatst het museum zijn collectie in een hedendaagse context. Aangevuld met nieuwe werken van artiesten, kunstenaars en Rotterdammers die zich lieten inspireren door de collectie van het museum. Als een soort dialoog tussen toen en nu, ver weg en dichtbij. Kruispunt Rotterdam maakt inzichtelijk dat Rotterdam de wereld altijd dichterbij bracht, te beginnen met de (handels)reizen, en vandaag de dag de wereld in zich herbergt met ruim 170 nationaliteiten.

FAMILIETENTOONSTELLING – SUPERSTRAAT
(vaste expositie)
Het is burendag in de doe-tentoonstelling Superstraat. Dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar welkom is. Alle buren doen mee en hebben iets speciaals voorbereid. Ga eens langs bij Kevin, hij is kunstenaar en werkt met letters. Of help Winston met het klaarzetten van de ingrediënten voor de feestgerechten. Buurtceremoniemeester Freddy heeft goed nagedacht over veilige maatregelen en voor jou een Buurtparcours uitgezet. Kom jij lekker binnenkijken?

 

ACTIVITEITEN
Meivakantie – Activiteiten voor het hele gezin
1 t/m 16 mei
Boek voor de meivakantie een tijdslot voor Superstraat en doe mee aan de dagelijkste Atelierworkshop weven of de zondagsspecials rondom Suikerfeest!

Atelierworkshop Weven
Weven is een van de oudste technieken die de mens heeft uitgevonden. Van manden tot sigarenkokers. De dikte van het riet toont het vakmanschap: hoe dunner het reepje, hoe moeilijker. In de tentoonstelling Kruispunt bekijk je aan de hand van een opdracht het weefwerk uit de Suriname collectie. Ga zelf aan de slag in het Atelier met het weven van papier!

Museumbingo Dieren
Het is een beestenboel in het Wereldmuseum, ga je mee op safari? Ontdek de mooiste dieren op je route en speel mee met de dierenbingo. Tussen het dieren spotten door krijg je spannende opdrachten. Wie heeft als eerste alle dieren op de bingokaart gespot?

Doe-tentoonstelling Superstraat
In het Wereldmuseum vind je de Superstraat, de leukste straat van de wereld. Achter elke deur is een verhaal te vinden. Ga langs de feestkeuken van Winston of bouw een nieuwe stad met Meryem. In 75 minuten ga je op bezoek bij 4 buren, zij hebben speciaal voor jou iets voorbereid! Voor deze tentoonstelling heb je een aparte ticket nodig. 

Online kinderkookvideo: gevulde dadels maken
Leer tijdens de online kinderkookvideo hoe je een feestelijke gevulde dadel maakt. Download de receptenkaart met het boodschappenlijstje op www.wereldmuseum.nl.

 

AFRIKAMUSEUM – BERG EN DAL
Postweg 6, Berg en Dal
www.afrikamuseum.nl

 

DOOR DE LENS VAN – LAATSTE KANS
verlengd t/m 23 mei 2021 
In deze bijzondere tentoonstelling, voortgekomen uit de samenwerking tussen World Press Photo en het Afrika Museum, is het werk van 17 fotografen te zien. De fotografen, afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen, laten op hun eigen manier de diversiteit van het continent zien. Met verschillende thema’s waaronder wederopbouw, oorlog en gendergelijkheid toont de expositie het menselijke en nieuwsgierig makende verhaal van zowel de fotograaf als de gefotografeerde.

BITTER CHOCOLATE STORIES
verlengd t/m 3 oktober 2021 
Zes kinderen vertellen in Bitter Chocolate Stories hun verhaal. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. Deze tentoonstelling is i.s.m. Tony Chocolonely. 

INSPIREREND AFRIKA
(vaste opstelling) 
Met maar liefst 54 landen, 2000 officieel erkende talen en talloze culturele gebruiken bestaat er niet zoiets als één Afrika. Afrika is het één na grootste continent ter wereld, vol diversiteit, bloeiende modescenes en dichterbij dan je denkt. Europa en Afrika zijn al eeuwen met elkaar verbonden en dat is terug te zien in ons alledaags leven.

 

ACTIVITEITEN
Het Blauwe Uur op 11 april, 2 & 30 mei

Het Blauwe Uur is een programmaserie van het Afrika Museum over veranderingen in de tijd, beeldvorming en de uitdagingen van vandaag. Een afwisselend programma op de zondagmiddag, waarin de werkelijkheid wordt aangescherpt of juist genuanceerd. De vorm varieert van talks tot film of theater. Van een lezing vol pakkende beeldfragmenten met romanschrijver en recensent Vamba Sherif tot een interactief programma met presentatrice en geschiedenisdocente Naomi Nagtegaal en dichter en mensenrechtenactivist Jerry Afriyie Ook is er een aantal mooie optredens vol poëzie en woordkunst uit Nederland met onder meer Gershwin Bonevacia en Wout Waanders. De evenementen worden ook online aangeboden.

Meivakantie – Activiteiten voor het hele gezin  
In de meivakantie (1 t/m 16 mei) is in het Afrika Museum het vakantielab weer geopend.
Hier kun je kennis maken met batikken en sjabloneren; technieken waarmee je patronen kunt maken en die overal ter wereld te vinden zijn. Tijdens de workshop maak je patronen die betekenissen hebben en zo kun je ‘pratend patroon’ maken; een kunstwerk met een persoonlijk verhaal en een boodschap. Hiervoor laat je je inspireren door symbolen en patronen uit verschillende Afrikaanse landen en ga je experimenteren met patronen en kleuren. Leuk voor jong en oud!

Iedere dag in de meivakantie staat er een andere workshop centraal. Kijk voor meer info en tijden op: www.afrikamuseum.nl

 

 

Foto: Bezoekers van What a Genderful World, Rotterdam

 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK