Ontdek de smaken van het verleden tijdens de voorjaarsvakantie bij Batavialand

Deze voorjaarsvakantie staat bij Batavialand alles in het teken van het eten aan boord van historische schepen. Bezoekers kunnen overal in Batavialand ontdekken hoe het culinaire leven aan boord er vroeger uit zag. Daarnaast kun je voor het eerst bij Batavialand een blik werpen op eetgerei dat afkomstig is uit het scheepswrak de “Queen Anne”, dat in 2018 werd ontdekt. Het hoogtepunt van de vakantieperiode is de bijzondere Levende Geschiedenis Dag op 18 februari. Op deze dag zal de 17e eeuw weer tot leven worden gebracht; de Batavia zal bemand zijn en bezoekers terugvoeren naar het leven van toen.

 

Culinaire Ontdekkingsreis aan Boord van de Batavia

Tijdens de voorjaarsvakantie kunnen bezoekers aan boord van de Batavia ontdekken wat zeelieden aten tijdens lange reizen naar het Oosten. Proef traditioneel voedsel dat aan boord werd gegeten zoals zuurdesemroggebrood, gortepap en scheepsbeschuit en laat je verrassen door de smaken van 400 jaar geleden. Kom meer te weten over het eten aan boord van een waterschip uit 1520, dat momenteel in Batavialand wordt nagebouwd. Verdiep je in verhalen over de eetcultuur aan boord door de eeuwen heen, met culinaire verhalen over verschillende schepen die in Batavialand te vinden zijn.

 

Activiteiten voor het Hele Gezin

Tijdens de voorjaarsvakantie is er vertier voor jong en oud. Kinderen van 5 tot en met 14 jaar kunnen tijdens de lichtjesspeurtocht heel Batavialand ontdekken. Ook kun je jouw eigen versierde spijker smeden en beeldhouwen onder begeleiding van echte ambachtslieden. Daarnaast bieden allerlei oud-Hollandse spelletjes zoals zeeslag een spannende uitdaging voor het hele gezin.

 

Voor het Eerst Te Zien: Vondsten uit de Queen Anne

In 2018 werd in een akker in Flevoland scheepswrak NK47-II gevonden. Het schip stamt uit de 18e eeuw en werd vanwege enkele vondsten aan boord de ‘’Queen Anne’’ genoemd. Een deel van de vondsten werd naar het Provinciaal Archeologisch Depot in Batavialand gebracht. Hier werden de voorwerpen verder onderzocht. Nu speciaal voor de voorjaarsvakantie zijn een deel van de vondsten uit het schip voor het eerst te zien bij Batavialand. De voorwerpen passen bij het thema van de voorjaarsvakantie: het is namelijk eetgerei. Bewonder de vondsten in de ArcheoHotspot in het museum.

 

Levende Geschiedenis Dag: De 17e Eeuw Herleeft

Op 18 februari komt de geschiedenis tot leven met een bijzondere Levende Geschiedenis Dag aan boord van de Batavia. Leden van de vereniging ‘Equipe de Delft’ brengen het schip en zijn geschiedenis tot leven, gekleed in 17e-eeuwse kledij. Bezoekers kunnen aan boord van het schip ontdekken hoe de bemanning van een 400 jaar oud schip vroeger leefde en werkte.

 

Proef de Geschiedenis in de Taveerne

Maak de dag compleet met een bezoek aan restaurant De Taveerne, waar authentieke scheepsgerechten op de kaart staan zoals een pannetje raasdonders, scheeps poffer of muiterij piepers.

 

Sluit af met een Knal

Elke zaterdag van de voorjaarsvakantie wordt gekenmerkt door het spectaculaire afvuren van het kanon om 14:00 en 15:00 uur. Ook wordt hierbij uitleg gegeven over de bewapening aan boord de Batavia.

Alle activiteiten zijn inbegrepen bij de toegangsprijs, er is een voordelige familiedagkaart beschikbaar. Van 10 t/m 25 februari vinden elke dag verschillende activiteiten plaats, ga naar batavialand.nl/voorjaarsvakantie voor alle informatie.

 

Over Batavialand

Museum Batavialand is dé plek die het verhaal vertelt van oud land, water en nieuw land. Het begint in de prehistorie, zo’n 7.000 jaar geleden, toen mensen al door het huidige Flevoland liepen. Het museum neemt je mee door de tijd van de woeste Zuiderzee, met zijn rijke scheepscultuur en de zee die vele schepen naar de bodem deed zinken; de overblijfselen hiervan zijn nu te vinden in de grond van Flevoland. Als laatste zie je in het museum het fascinerende verhaal van de inpoldering van Flevoland, waar Nederland uit de voormalige Zuiderzee een geheel nieuwe provincie schiep.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK