Feest! PHIL bestaat 150 jaar!

In 2023 is het 150 jaar geleden dat het eerste concert werd gespeeld in PHIL Haarlem. Sindsdien is het podium gevuld met muziek van klassieke virtuozen tot eigentijdse iconen. Van Maurice Ravel tot Arthur Rubinstein, van Sergej Rachmaninov en Igor Stravinsky tot Georges Moustaki en van Gilbert Becaud tot Marillion en Ben Howard.

 

In 1856 werd de Haarlemse Sociëteit Vereeniging (een club voor heren) opgericht. De Sociëteit bood onderdak aan talloze activiteiten van muziekbeoefening tot schietbaan. Vanwege het grote succes besloot men een zaal te bouwen. Architect Adriaan van der Steur ontwierp de concertzaal, die vanaf 1873 een enorme aanwinst was. Tientallen muziekuitvoeringen en evenementen vonden er plaats. 

Vanaf de jaren ’20 kwamen ook beroemdheden zoals Maurice Ravel, Igor Stravinsky en Arthur Rubinstein. Naast hun optredens werden van bloemententoonstelling en circusacts tot scherm- en judowedstrijden georganiseerd. In de tweede helft van de 20e eeuw veranderde er veel: de ontzuiling was gaande en het Haarlemse verenigingsleven maakte plaats voor een culturele programmering door een directeur. 

Rond 2000 was het gebouw toe aan vernieuwing. In 2005 heropent de Philharmonie. De nieuwe Kleine Zaal is een ontwerp van architect Frits van Dongen. De bijnaam van de zaal is ‘De Finse Sauna’, omdat de wanden helemaal van hout zijn.  Ook na 150 jaar is PHIL nog steeds het kloppend hart van muzikaal Haarlem, bekend om klassieke muziek en een groot en groeiend aanbod pop muziek.

De week van 8-17 september staat met een feestelijke jubileum programmering met optredens van o.a.  Maan, Nederlands Blazers Ensemble, 2 Meter Sessies en Lucas & Arthur Jussen. En er is er een bijzondere versie van ‘Canto Ostinato’ te horen waarbij ook het orgel bespeeld wordt.

 

Het hele programma staat op philhaarlem.nl/150jaar

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK