Highlights uit de klassieke Amerikaanse muziek in Phil

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt op 12 mei de vrolijke Appalachian Spring Suite van Aaron Copland, Ethiopia’s Shadow in America van de Afro-Amerikaanse componist Florence Price en sterpianist Marc-André Hamelin is te gast in het spectaculaire Rhapsody in Blue.

 

Amerikaanse cocktail
Onder leiding van Joshua Weilerstein speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest een programma dat de muzikale rijkdom en diversiteit van Amerika in beeld brengt. Het concert opent en sluit af met muziek van Aaron Copland, die als grondlegger wordt gezien van de Amerikaanse muziek. Fanfare for the Common Man schreef hij als reactie op de deelname van de Verenigde Staten aan de Tweede Wereldoorlog. De Appalachian Spring Suite speelt zich af in de tijd van de Amerikaanse pioniers.  Florence Price was een van de eerste zwarte Amerikaanse vrouwen die succes had als orkestcomponist. In Ethiopia’s Shadow in America uit de jaren dertig brengt ze de blues samen met Europese romantiek en laat ze zich inspireren door de spirituele muziek uit de Afro-Amerikaanse kerk.

 

 

Sterpianist Hamelin
‘Gewoonweg formidabel’, schreef The Boston Globe over Marc-André Hamelin. De veelzijdige Canadese pianist speelt Rhapsody in Blue  van Gershwin. Het is misschien wel het beroemdste Amerikaanse orkestwerk  en brengt elementen uit de jazz en klassieke muziek samen. Voor de hedendaagse componist Derrick Skye betekent ‘Amerikaans’ op de eerste plaats divers en een smeltkroes van culturen. Al die invloeden komen samen in de aanstekelijke en opzwepende muziek van Prisms, Cycles, Leaps. Het land aan de overkant van de Atlantische Oceaan spreekt nog altijd tot de verbeelding.

 

vr 12 mei 2023, 20.00 u | Phil Haarlem | Tickets vanaf € 20
za 13 en zo 14 mei, 20.15 u |Het Concertgebouw | Tickets vanaf € 22,50

Bestel tickets voor dit concert via philhaarlem.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK