Sweet Harmony: Out of the Underground

Het HEM presenteert Sweet Harmony: Out of the Underground – de derde editie van een serie tentoonstellingen die vanuit een artistiek perspectief reflecteren op 40 jaar rave cultuur. Deze tentoonstelling start op 2 september en eindigt op 30 oktober.

 

De tentoonstelling over rave cultuur vindt plaats in een van de meest distinctieve en meest passende ruimtes in Het HEM – de 200 meter lange voormalige schietbaan in de kelder van het gebouw. Door de rauwe en donkere sfeer, de multigenerationele graffiti op de betonnen muren en de postindustriële architectuur van deze tunnel zal voor jonge én oude ravers als bekend terrein aanvoelen.

Sinds de gelijktijdige opkomst van raves in de VS (Chicago en Detroit), het Verenigd Koninkrijk en het vasteland van Europa, zijn deze samenkomsten broedplaats voor creatieve expressie. Sweet Harmonygeeft een platform aan de kunstenaars die uit de rave cultuur zijn voortgekomen of er in hun huidige werk door geïnformeerd zijn.

Naast de bekende namen als Wolfgang Tillmans, Jeremy Deller en Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek, wordt er ook stem gegeven aan nieuwkomers als Alyson Sillon, Michele Rizzo en Nokukhanya Langa. Sweet Harmony is een multidisciplinaire tentoonstelling, waarbij naast een breed publiek zelfs de meest doorgewinterde ravers worden uitgedaagd om hun ideeën over de impact van rave cultuur misschien wel te herzien.

Belangrijke thema’s zijn onder meer; de spirituele en mythische aspecten van rave; rave als ruimte voor queer play en verzet; en de geschiedenis van rave en techno in Nederland, Europa en Detroit.

De eerste editie, een multidisciplinaire groepstentoonstelling met als ondertitel Rave Today, werd in 2019 georganiseerd door Saatchi Gallery in Londen; de tweede, Sweet Harmony Warehouse: Art Edit, vond plaats in Depot At Mayfield in Manchester (2019-2020).

 

Programma
Tijdens de duur van tentoonstelling in de voormalige schietbaan in de kelder organiseert Het HEM meerdere programma’s die dit thema aanraken. Zo komt er een pop-up platenwinkel in de Dynamic Range muziek bar, avonden met Amsterdam dj’s en een in-house on-demand filmprogramma op de loungebanken in Het HEM. 

Op 10 September wordt er een eendaags zomerfeest gepresenteerd in samenwerking met het Belgische elektronische muziekfestival Horst Arts and Music genaamd New HHHorizons: Het HEM x Horst. Hoewel dit geen officieel onderdeel is van deze tentoonstelling, is dit wel een uitgesproken drager voor rave cultuur in het algemeen. In de periode van 19-23 oktober worden er in samenwerking met Amsterdam Dance Event lezingen georganiseerd.

 

Deelnemende artiesten zijn onder andere
Harvey Ross Ball, Aukje Dekker, Meeus van Dis, Franklin, Gerald van der Kaap, Nokukhanya Langa, Thomas van Linge, Michele Rizzo, Sarah Schönfeld, Alyson Sillon, Wolfgang Tillmans, Ari Versluis, Juha van ’t Zelfde

RoXY-Room (samengesteld door Joost van Bellen en Inez de Jong): Peter Giele, Cleo Campert, Erwin Olaf en meer.

 

Openingstijden
Vrij – Za : 12u – 24u 
Zo: 12u – 22u

 

Het Hem

Warmperserij 1
1505 RL Zaandam 

Kijk op de website voor de laatste informatie.

 

Foto: Stilstaand beeld (2.34) uit ‘Deep Down Inside’ door Thomas van Linge

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK