Wereldpremière in jubileum programma

Ter ere van het 150-jarig bestaan van PHIL Haarlem is de opdracht voor een nieuw werk verstrekt aan componist Kate Moore. Het stuk Canticles for Creatures is geschreven voor de bezetting van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE), met toevoeging van een aantal traditionele instrumenten zoals ney, duduk en ud. Tijdens het openingsconcert van het jubileum op vrijdag 8 september 2023 voert het Nederlands Blazers Ensemble in de Grote Zaal van de PHIL deze wereldpremière uit.

 

Canticles for Creatures
Kate Moore heeft zich bij Canticles for Creatures laten inspireren door het Zonnelied van de heilige 13e-eeuwse Franciscus van Assisi. Een lofzang op de natuur, waarin hij de zon, de sterren en de vier elementen van de aarde bezingt en ten slotte de levensweg van de mens. Andere inspiratiebron is het boek ‘Muziek en mystiek’ van de soefie-wijsgeer en beroemd componist, zanger en vinaspeler Hazrat Inayat Khan. In dit boek gaat Khan diep in op de invloed van muziek en van trillingen op ons lichaam en onze geest met de adem als eerste levensbron. Dat is precies waar Kate Moore haar compositie laat beginnen. In haar eigen woorden “Ik leg een verband tussen de menselijke adem en de takken van een boom, die de longen vormen van onze aarde. Adem is leven en staat aan de basis van het ecosysteen.” Canticle for Creatures kent geen maten, zoals gebruikelijk is in muziekstukken. Het bestaat uit verschillende cycli die ieder bestaan uit een ademhaling, m.a.w. de adem is de maat.

Kate Moore is inmiddels een bekende componist in Nederland. Recent heeft zij de Gieskes-Strijbis podiumprijs gewonnen vanwege haar eigenzinnigheid en unieke zoektocht naar de verbinding van natuur en cultuur. Zij is toonaangevend in de hedendaagse Nederlandse muziek, brengt een grote kwaliteit met zich mee en is in staat om in een afwijkende bezetting een prachtige kleur aan te brengen.

 

NBE
Het Nederlands Blazers Ensemble is al bijna 20 jaar een vaste bespeler van de PHIL. Het ensemble staat meerdere keren per jaar in het Haarlemse muziekhuis en is een vertrouwd onderdeel van het muziekfestival ‘De 48 uur van…’.

Tijdens het openingsconcert brengen ze een kleurrijk programma met o.a. hoogtepunten uit de vele concerten die het gegeven heeft in de PHIL. Zoals gebruikelijk bij de programma’s van het Nederlands Blazers Ensemble is er engagement en avontuur.  Met muziek uit verre windstreken van Zuid-Afrika tot het Midden-Oosten gespeeld door geweldige solisten: accordeonist Vasile Nedea, ney speler Sinan Arat, op duduk Ghaeth Almaghoot, op kanun Shaza Manla en ud-speler Osama Meleegi.

 

150 jaar PHIL
In 2023 is het 150 jaar geleden dat het eerste concert werd gespeeld in de Grote Zaal van PHIL Haarlem. De week van 8-17 september staat met een feestelijke programmering in het teken van PHIL 150 jaar. Het concert van NBE is de start van de jubileum viering. Bekijk hier het jubileumprogramma.

 

Informatie
vrijdag 8 september 2023, 20.00 uur
Grote Zaal, PHIL
Tickets vanaf 15 euro
Openingsconcert met Nederlands Blazers Ensemble
Wereldpremière Canticles for Creatures door Kate Moore
Meer info en kaartverkoop: www.philhaarlem.nl/openingsconcert

 

Haarlemsche Muziekfonds
De compositieopdracht aan Kate Moore is mede mogelijk gemaakt door Het Haarlemsche Muziekfonds. Het HMF staat sinds 1878 voor muziek in Haarlem en omstreken. Het fonds geeft financiële steun aan muzikale projecten en evenementen van klassiek tot modern met een onderscheidend en vernieuwend karakter.

 

Foto © Peter Lodder

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK