A MASTERPIECE – OR AT LEAST A BRAVE ATTEMPT

Een nieuwe voorstelling van Het Zuidelijk Toneel & Studio Dennis Vanderbroeck In de performance A Masterpiece probeert Dennis Vanderbroeck een meesterwerk te maken, een ode aan zijn vader.

 

Vanderbroeck maakt na zeven jaar zijn eerste voorstelling en daarmee zijn meest persoonlijke werk tot nu toe. Aan de hand van performances van zijn helden, van Yves Klein en Bruce Nauman tot Tina Turner, poogt Dennis om via hun genialiteit te komen tot die van hemzelf. Met de stem van zijn vader, 62 jaar en lijdend aan de ziekte van Alzheimer, als zijn handleiding. Zijn vaders voortschrijdende vergeetproces als race tegen de klok. Een wedstrijd om zelf nooit vergeten te worden.

 

A Masterpiece is ontstaan vanuit mijn obsessieve angst voor zowel de dood als de angst om vergeten te worden. Mijn vader is door zijn ziekte een spiegel geworden van die angst.”

 

Een vader die zijn zoon probeert te helpen, ook al kan hij dat misschien niet meer, met het maken van zijn eigen meesterwerk. Een dialoog over kunst, herinneringen en het verdwijnen daarvan. A Masterpiece is een oefening in loslaten, opgroeien en ouder worden. Een performance die ons leert hoe kunst ons leven kan redden en omgekeerd. 

Verwacht geen documentair theater over Alzheimer, maar een beeldende performance waarin de humor tussen vader en zoon centraal zal staan. Een beleving zowel boeiend voor de theaterliefhebber als de museumbe­zoeker, een ode aan 13 beroemde performance kunstenaars uit de geschiedenis.

Dennis Vanderbroeck (1990) werkt met zijn studio, op internationale schaal, aan ruimtelijke projecten in verschillende disciplines en contexten. Een fysieke ontmoeting in een fysieke ontworpen ruimte vormt altijd de kern van zijn werk. Dennis heeft modeshows ontworpen voor onder andere Dior, Calvin Klein en Raf Simons, maakte toneelbeelden voor onder andere Internationaal Theater Amsterdam en Het Nationale Theater en hij gooide onlangs internationaal hoge ogen met zijn ontwerp voor de spring/summer 2023 modeshow van Diesel.

 

Te zien in Haarlem op 3 & 4 februari De Schuur & op 7, 8 & 9 maart Frascati, Amsterdam. 

Meer informatie en overige speeldata op hzt.nl

 

Foto © Sofie Knijff

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK