Eve Hopkins nieuwe artistiek directeur Theater Bellevue

Vanaf april 2022 volgt Eve Hopkins scheidend directeur van Theater Bellevue Jeannette Smit op. Eve Hopkins was vanaf 2011 artistiek directeur/bestuurder van De Nieuwe Oost (voorheen Generale Oost), de BIS ontwikkelinstelling in Landsdeel Oost. Zij gaf onder meer leiding aan de verbouwing en ontwikkeling van Theater aan de Rijn in Arnhem, waar De Nieuwe Oost in gehuisvest is, tot een vlakke vloer theater met eigenzinnige programmering.

 

“Inclusiviteit is ons werkwoord”
Zei Hopkins in een interview in De Gelderlander over de programmaraad die zij samenstelde voor Theater aan de Rijn. “Daarmee willen we verschillende bubbels aan elkaar verbinden.” Samen met deze programmaraad, bestaande uit kunstenaars Ruben Chi, Amy Croqué, Nesrin Cingoz, Amjad Dwaer, Daniella Middelhof en Wensley Piqué, zette zij meerstemmigheid, andere kunstvormen en culturele diversiteit stevig op de agenda van Theater aan de Rijn.

 

“Deze tijd vraagt om een lokale blik”
In de periode dat theaters hun zalen moesten inrichten met de 1,5 meter maatregel initieerde Hopkins in Arnhem het project #radicaallokaal. Zij ging samen met kunstenaars op zoek naar nieuwe ontmoetingen met de inwoners van de stad en experimenteerde met facetten als ontvangst, opstelling en de ontmoeting na afloop. “Bezoekers voelen zich meer deelnemers, ze vormen samen met de makers een tijdelijke community of collectief.” 

Hopkins verruilt in het voorjaar de stad Arnhem voor Amsterdam. “Ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan bij Theater Bellevue – ik zie Theater Bellevue als een plek die verwelkomend is, waar het experiment niet geschuwd wordt en die toch toegankelijk is; een plek met veel nieuwsgierigheid en openheid die werkt als een venster op de stad. Daarin voel ik me zeer thuis.

Als artistiek directeur van Theater Bellevue wil ik de verscheidenheid van de samenleving volledig omarmen en vieren in brede zin: culturele achtergrond, genderidentiteit en -expressie, neurodiversiteit en lichamelijke diversiteit. De samenstelling van het publiek, de programmering en de organisatie wil ik net zo divers en meerstemmig maken als de samenleving zelf. Het is een grote eer en plezier om Theater Bellevue verder te brengen in deze visie.”

De sollicitatiecommissie bestond uit Alex Klusman (voorzitter Raad van Toezicht), Ahmed Ait Moha (lid Raad van Toezicht), Alida Dors (extern lid en artistiek directeur Theater Rotterdam), Thomas Smit (zakelijk directeur Theater Bellevue) en Dennis Molendijk (procesbegeleiding).

Na ruim twintig jaar geeft directeur Jeannette Smit, die met pensioen gaat, het stokje over: “Heel blij ben ik met de keuze voor Eve Hopkins als nieuwe artistieke baas. Eve Hopkins heeft in Arnhem laten zien hoe belangrijk de rol van een theater als verbinder in de stad kan zijn. De openheid die ze daarin getoond heeft is een waardevolle verrijking van het Amsterdamse culturele klimaat.”

 

Biografie 
Eve Hopkins studeerde theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en aan het Trinity College in Dublin. Haar loopbaan begon als dramaturg en lid van artistiek raad van 2004 tot 2011 bij het gezelschap OT Theater in Rotterdam. Zij was daarbij als mentor verbonden aan de regieopleiding in Amsterdam.

In 2011 trad Hopkins aan als artistiek directeur/bestuurder van De Nieuwe Oost (voorheen Generale Oost), de BIS ontwikkelinstelling in Landsdeel Oost. Hier kwam haar manier van werken – de kracht van het netwerk centraal stellen om samen tot een hoger plan te komen – tot bloei.

Zij stond aan de wieg van deze netwerkorganisatie in Arnhem, Nijmegen en Deventer, waar nieuwe makers van diverse disciplines (theater, dans, literatuur, muziek ed) worden begeleid richting een zelfstandig beroepspraktijk. Door deze kruisbestuivingen ontstonden veel nieuwe samenwerkingen zoals dansfestival Moving Futures, het ontwikkeltraject voor aanstormende zakelijke leiders De Generator en internationaal samenwerkingsverband DanceRoads.

 

Foto © Casper Koster

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK