Mozarts Zauberflöte: the next generation

Na het succes van Amadeus (2019) is regisseur Theu Boermans terug met een nieuwe, grootschalige muziektheatervoorstelling in DeLaMar: Mozarts Zauberflöte – The next generation. Een radicale bewerking van Mozarts beroemdste opera, in het Nederlands gespeeld en gezongen door een mix van topacteurs en operazangers.

 

De voorstelling speelt zich af in een dystopische nabije toekomst waarin een groep ultrarechtse conservatieve mannen de macht heeft. Voor vrouwen, jongeren en minderheden is geen ruimte. Zelfs de koningin van de nacht, een oude feministe, wordt buitengesloten. Samen met haar prinsessendochter Pamina en prins Tamino gaat ze de strijd aan met het zittende regime, dat wordt bijgestaan door opzichter Papageno. De jonge generatie probeert de machthebbers van de troon te stoten, om ruimte te maken voor een nieuwe wereld waarin iedereen gelijk is. Zal de liefde overwinnen? UITMAG.NL legde een paar vragen voor aan Theu Boermans:

 

Mozarts Zauberflöte – the next generation, is een actuele bewerking van Mozarts wereldberoemde opera Die Zauberflöte. In welke zin wijkt deze versie af van de originele opera?

De muziek van Mozart is geniaal, maar het verhaal is vanuit hedendaags perspectief behoorlijk seksistisch en zelfs racistisch. Onder leiding van een Genootschap Witte Wijze Mannen van boven de vijftig moeten een verliefde prins en prinses allerlei proeven doorstaan om te leren dat de man leidend is en de vrouw dienstbaar. Met dat verhaal kun je vandaag de dag niet meer aankomen. In de oorspronkelijke opera legt de prinses zich hierbij neer. In  onze bewerking binden de twee geliefden furieus de strijd aan met die club fossielen met hun versteende opvattingen. En de slechterik is bij ons witter dan wit.

 

Waar heb je op gelet bij het samenstellen van de cast? Wie spelen de hoofdrollen?

Het is gebruikelijk dat alle rollen door operazangers worden gespeeld en gezongen maar oorspronkelijk is de opera geschreven voor acteurs en zangers. Dat doen wij ook. De hoofdrollen Pamina, Tamino, Papageno, Papagena en Monostratos worden gespeeld door Sofia Ferri, Roman Brasser, Jasper van Hofwegen, Dominique Woerdings en Mike Reus, allemaal fantastische acteurs die ook nog eens heel goed kunnen zingen. De andere hoofdrollen zoals De Koningin van de Nacht, Sarastro en de drie Dames en de ordemeester worden gespeeld door Svenja Gabler, Huub Claessens, Maartje Rammeloo. Ingeborg Brӧcheler, Lucie van Ree en Erik Plageman, fantastische zangers die ook nog eens heel erg  goed kunnen spelen!

 

Net als de succesvoorstelling Amadeus (2019) richt deze opera zich op een breed publiek, zoals de naam ook al aangeeft; the next generation. Waarom is Mozarts Zauberflöte – the next generation interessant voor jong én oud? 

Vanwege een groot aantal redenen. Allereerst de magistrale muziek die het hele emotionele universum van de liefde bestrijkt en die iedereen in zijn leven gehoord moet hebben. Daarnaast is het een ontroerend ‘coming of age’ verhaal over liefde en identiteit, lust en verlangen. Over onzekerheid, jaloezie en bezitsdrang, de obstakels die alle jong geliefden moeten overwinnen, over haat, verlies en strijd, de valkuilen waar oud geliefden in kunnen tuimelen. Maar bovenal is het een dolkomisch rollercoaster over het menselijk tekort. 

 

In juni en juli te zien in DeLaMar. 

WWW.DELAMAR.NL

 

Foto © Marc de Groot

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK